Tlačové správy december 2017

Slovenská pošta rozšírila sieť BalíkoBOXov

Bratislava 12. 12. 2017

Slovenská pošta rozšírila sieť BalíkoBOXov určených na pohodlné a jednoduché doručovanie balíkov a balíkových zásielok. V uplynulých dňoch bolo sprevádzkovaných ďalších 17 automatizovaných poštových terminálov – v súčasnosti tak môžu klienti po celom Slovensku využívať spolu 42 BalíkoBOXov, ktoré sú rozmiestnené na strategických miestach s výbornou dostupnosťou.

Vďaka žlto-modrým schránkam Slovenskej pošty sa môžu zákazníci sami rozhodnúť, kedy a kde si svoj balík vyzdvihnú. Nové schránky pribudli v Prešove, Trenčíne, Poprade, Ružomberku, Bratislave, Michalovciach (2 ks), Nových Zámkoch, Dunajskej Strede, Stupave, Miloslavove, Bernolákove, Moste pri Bratislave, Žiline, Komárne, Rožňave a vo Veľkom Krtíši.

Viac informácií nájdete tu.

Posielate list, pohľadnicu či balík? Pamätajte na dôležité termíny

Bratislava 13. 12. 2017

Predvianočné obdobie je pre Slovenskú poštu pravidelne najsilnejším obdobím roka, počas ktorého rastie záujem ľudí o zasielanie pohľadníc, listov či balíkov. Počas vianočnej prevádzky, ktorá štartuje začiatkom novembra, Slovenská pošta denne spracuje cca 45-47 tisíc podaných balíkových zásielok a viac ako 3,2 milióna podaných listových zásielok (v prípade listových zásielok ide o cca 15-% a v prípade balíkov o 40-% nárast v porovnaní s ostatným obdobím roka). Klientom preto v súvislosti s blížiacimi sa sviatkami odporúčame, aby si pri objednávaní tovaru a zasielaní korešpondencie či balíkov vytvorili časovú rezervu a mali na pamäti dôležité termíny.

Viac informácií nájdete tu

Históriu pošty priblíži samostatná výstava v Poštovom múzeu

Bratislava 14. 12. 2017

Históriu a vývoj Slovenskej pošty za uplynulých 25 rokov priblíži výstava „Slovenská pošta – 25 – rok za rokom“, ktorá je od dnešného dňa otvorená v priestoroch Poštového múzea v Banskej Bystrici.

Založenie Slovenskej pošty sa viaže k dátumu 1.1.1993, keď pošta vznikla z pôvodne jednotného štátneho podniku Správa pôšt a telekomunikácií. Výstava prostredníctvom informácií a zaujímavých údajov zachytáva udalosti, ktorými pošta za svoje dvadsaťpäťročné pôsobenie prešla.

Viac informácií nájdete tu.

Na poštu Ježiškovi zostávajú posledné dni

Bratislava 19. 12. 2017

Deťom, ktoré chcú napísať Ježiškovi, ostáva na odoslanie listu či pohľadnice posledných pár dní. Svoje tajné želania, predstavy o vysnívaných darčekoch, kresbičky či pozdravy môžu na adresu „Ježiško 999 99“ posielať do soboty 23. decembra.

Na Ježiškovu adresu doteraz prišlo viac ako 80 tisíc listov a pohľadníc od detí zo Slovenska i zahraničia. Deti môžu na svoje pozdravy Ježiškovi použiť nielen špeciálne pohľadnice z limitovanej edície, ale aj akékoľvek iné pohľadnice či klasické listy. Dôležité je napísať adresu „Ježiško 999 99“ a nalepiť poštovú známku v správnej hodnote. Všetkým deťom, ktoré uvedú aj svoju spiatočnú adresu, Ježiško pošle odpoveď – nielen v slovenčine, ale aj v angličtine či v Braillovom písme – a vďaka spolupráci s generálnym partnerom projektu, Poštovou bankou, pribalí aj malý darček.

Najkrajšou známkou roka 2017 je emisia Umenie: Oltár sv. Jakuba v Levoči

Bratislava 27. 12. 2017

Najkrajšou poštovou známkou roka 2017 je známka vydaná pri príležitosti 500 rokov od dokončenia oltára svätého Jakuba od Majstra Pavla v Levoči. Známka získala ocenenie počas Dňa poštovej známky a filatelie, ktorým si Slovenská pošta spoločne s Ministerstvom dopravy a výstavby a Zväzom  slovenských filatelistov pripomína vydanie prvej česko-slovenskej známky z 18. decembra 1918.

Známka je súčasťou hárčeka, ktorého rozmery sú v porovnaní s predchádzajúcimi vydaniami dvojnásobné, vďaka čomu ide o najväčší rytý hárček poštovej známky na svete. Autorom jej grafického dizajnu je akademický maliar Vladislav Rostoka; rytinu vyhotovil František Horniak. Okrem ceny generálneho riaditeľa Slovenskej pošty Róberta Gálika známka získala aj ďalšie ocenenia ministra dopravy a výstavby SR, ktoré sú každoročne udeľované v kategórii Najkrajšia známka a Najkrajšia rytina poštovej známky.